Sunday, December 14, 2014

școala pentru o românie și mai verde


Nu sînt ecologist. Dar am niscaiva comportamente ecologice - ba chiar împărtășesc cu niște ecologiști *autentici* o reticență față de unele manifestări ale ecologiștilor... să le zicem 'de conjunctură'. 

De pildă, nu cred că acțiunile sistematice, 'de masă', privind ceea ce numim 'ecologizare' își ating scopul. Da, voluntarii care participă se auto-motivează minunat, iar organizatorii și sponsorii se văd la tv și își creează sau consolidează o reputație bazată pe responsabilitate față de conceptul de dezvoltare durabilă (mă rog, eu prefer 'sustenabilă', din motive semantice). Dar astfel de operațiuni nu rezolvă mare lucru cu cei care 'dez-ecologizează'. În definitiv, dacă știi că vine cineva să culeagă gunoaiele după tine, parcă nu mai ești chiar încurajat să nu le arunci, nu ? Dacă ești un astfel de ecologist, ai face bine ca, la două-trei zile după ce are loc o acțiune de 'ecologizare', să planifici deja proxima acțiune similară.  
Idem, în ceea ce privește plantările de copaci în zone în care au loc tăieri ilicite: nu cred că e o idee bună să vină alții, din altă parte (de asemenea, însoțiți de cîte un grup compact de jurnaliști tv), ca să dreagă pagubele generate de niște infractori - cred că problema trebuie rezolvată de infractorii înșiși. În consecință, aș zice că efortul 'ecologist' dă rezultate mai bune pe termen mediu și lung dacă se concentrează pe un mix de educație pentru dezvoltare sustenabilă, încurajare activă a comportamentelor ecologice și aplicare sistematică a variațiilor principiului 'poluatorul plătește'.

Nu mă îndoiesc că există undeva ecologiști care ar putea avea aceeași părere despre reciclare - cum că robii consumismului ar trebui responsabilizați cu forța. Din partea mea, însă, nici-un pericol: cum România nu e nici Islanda, dar nici Malta, în care e mai ușor cu resursele și e de stat cu ochii pe ecosistem mai ceva ca pe butelie, mi se pare firesc ca reciclarea selectivă să fie susținută și încurajată. Cum ar fi așa...

imagine Scoala pentru o Romanie Verde
Şcoala pentru o Românie Verde este un program ecologic desfăşurat, din octombrie 2012 încoace, la nivel naţional - în peste 1100 de şcoli, grădiniţe şi licee/colegii din toată ţara. Încă din primii doi ani şcolari s-au colectat, prin acest program, peste 350 tone de hîrtie. În cadrul programului, instituțiile de învățămînt colectează hârtie, PET-uri şi doze de aluminiu. Şcolile primesc bani şi premii în bani, iar profesorii şi elevii primesc diplome de merit şi participare. Pentru fiecare două tone de hîrtie predată, şcolile primesc cate 200 de lei. 
Instituţiile de învăţămînt pot fi susţinute în activitatea de reciclare de către firme, corporaţii, asociaţii și alte instituţii - care pot preda hîrtie, PET-uri şi doze de aluminiu în numele şcolilor din propria localitate. Tot ce trebuie să facă este să colecteze minim 500 kg de hîrtie, să trimita un e-mail la adresa eco@zibo.ro cu numele firmei, adresa, numărul de telefon şi cantitatea aproximativă de hîrtie, PET-uri sau doze de aluminiu colectate. În cîteva zile, reprezentanţii Asociaţiei Zibo Help organizează preluarea acestora prin firmele partenere, urmînd ca pe procesul verbal de predare-primire să se consemneze şcoala pentru care se predă hîrtia - care primește, apoi, banii aferenţi. Actuala campanie de promovare este susţinută de S.C. ECOPIM RECYCLING S.A..

Ceea ce îți doresc și ție, director de firmă sau președinte de asociație din Piatra Neamț (dar nu numai din Piatra Neamț - dar asta e miza în acest text) :) Dacă ai (sau o să ai, în viitorul foarte apropiat) o școală pe care o iubești și dacă schema asta cu colectarea de hîrtie, PET-uri şi doze de aluminiu ți-e la îndemînă, încearcă și formula asta de a-ți exprima dragostea ! 

No comments :

Post a Comment