cine


Am atins prima oară un computer în 1990 (un Mac), dar am început să lucrez cu regularitate pe unul (PC) deabia în 1994 și m-am întîlnit cu Internetul (da, pe-atunci cu I) în 1995. Inclusiv din aceste motive, mă puteți găsi pe-aici:
 Lucian on LinkedIn    Lucian on Facebook    Lucian on Twitter    Lucian on Google+ 
dar și pe IMDb, pe issuu, pe Quora, pe TripAdvisor, printre mai multe altele. 14000+ contacte pe LinkedIn, 5500+ friends & followers pe Facebook, 5000+ followers pe Twitter îl ajută pe scorul meu Klout să oscileze în intervalul 59-62. 
Cu toate acestea, n-am reuşit niciodată să învăţ să programez în orice limbaj, cît de simplu, dar am asamblat ceva operațiuni online din 1995 încoace, inclusiv multe site-uri simple, inclusiv e-grupuri cu mii și zeci de mii de membri. Pentru că mă descurc atunci cînd e vorba de comunicare - cel puțin în scris, zic...:>  



...pentru că am lucrat mult timp ca jurnalist - la reviste studenţeşti și pentru studenți (înainte de 1990), la Revista 22, Tinerama, Ultimul Cuvânt, apoi la Radio Free Europe / Radio Liberty (inclusiv 13 luni în Praga). Am semnat mult în Capital, am trebăluit un pic și prin ProTV - însă, ce mai încolo și-ncoace: am scris, ca freelancer, pentru o grămadă de publicaţii, mai mult sau mai puţin online, și nu doar din România (inclusiv unele, mai puțin celebre, fondate chiar de mine). Însă sectorul neguvernamental a cîştigat (periodic, apoi definitiv) competiţia cu jurnalismul, drept care am ajuns să tot inventez și să redactez propuneri (cîștigătoare!) de proiect, publicaţii și cursuri în aceste proiecte - şi, fireşte, rapoarte intermediare și finale. 

Am cîştigat primele finanţări externe pentru proiecte gîndite, elaborate, redactate şi administrate de mine încă din 1995 (USAID şi PHARE). De-atunci încoace am tot avut, constant, idei spectaculoase - transpuse în biţi şi pixeli, apoi finanţate, iar unele dintre ele premiate şi promovate ca bune practici etc. etc.... În astfel de proiecte am fost ba manager de proiect, ba expert, autor de materiale didactice (cursuri și manuale), formator (mă rog, trainer, dacă vreți), promotor - foarte adesea, toate cele de mai sus în același proiect. 

Cînd n-am elaborat și administrat proiecte sau în paralel (în măsura în care nu m-am aflat în conflict de interese), am fost printre cei care au decis că proiectele altora merită sau nu finanțare - adică am fost evaluator extern pentru diverși finanțatori, încă din 1997, în varii programe PHARE, apoi în Socrates II, Învățare pe Tot Parcursul Vieții, Tineret în Acțiune, ba chiar și pentru foarte-discutabilul Fond Cultural Național. Dar și evaluator extern în proiectele (deja finanțate) ale altora - pentru instituții din Germania, Bulgaria, România. 

Am lucrat o singură dată, după 1989, într-o instituție publică - și anume la Institutul European din România (2000-2002), în departamentul de cercetare, care derula, printre altele, un proiect de dezvoltare a unei prime serii de studii de impact în perioada de pre-aderare [a României la Uniunea Europeană]. IER n-a făcut cercetător (veritabil) din mine, dar cît am stat acolo am fost primul redactor șef al Romanian Journal of European Affairs

Și mai nimic din chestiile de mai sus nu se pierde, căci acum fac din astea

No comments :

Post a Comment