Wednesday, November 12, 2014

pe foarte scurt despre dezbaterea iohannis - ponta de la realitatea tv


În primul rînd: mulțumesc, Denise Rifai :) Căci, fără tine, nu apucam să zîmbesc măcar o dată în alea două ore... 'Să zîmbesc' am zis, nu 'să rîd' - hai că e de bine...:)

Și asta pentru că a fost limpede din prima secundă de ce a insistat atîta timp staff-ul lui Iohannis ca dezbaterea să nu fie găzduită de o televiziune de știri, fie ea și una presupus mai prietenoasă cu candidatul liberal. Căci s-au întîmplat, acolo, toate relele posibile, începînd cu moderatorul care a uitat să enunțe, de la bun început, regulile și agenda dezbaterii (prea ocupat fiind cu anunțarea 'momentului istoric' și promovarea postului), continuînd cu lipsa oricărui control efectiv al duratei intervențiilor celor doi, non-administrarea replicilor acestora, intervențiile din off ale unei realizatoare celebre, precum și surpriza din final referitoare la reținerea suplimentară a candidatului Ponta, deoarece "fetele au întrebări"...
Din punctul de vedere al unui observator, io zic că premierul a ieșit în avantaj. Dezbaterea i-a lăsat pe toți votanții pe aceleași poziții: pentru 'pontiști', candidatul lor pare un cîștigător clar - informat, dezghețat și sigur pe sine; pentru 'iohanniști', propriul candidat a avut o prestație dezamăgitoare, dar continuă să impresioneze prin calm, politețe, seriozitate și 'chibzuială'; iar nehotărîții nu s-au ales cu absolut nici-o bomboană decisivă. Ceea ce îl avantajează pe cel care conduce în sondaje. 
Premierul a stăpînit începutul și finalul, a debutat agresiv, deturnînd dezbaterea din primele minute, mitraliindu-l pe candidatul Iohannis cu o rafală de etichete care să-i consolideze acestuia poziționarea ca 'băsist', 'moșier', tăietor de pensii și salarii și alte alea, precum și întrerupîndu-l frecvent și îngropîndu-l pe oponentul său în cifre. Dar nu și-a atins obiectivul de a-l enerva, pe acesta, încă din debutul dezbaterii, drept care a continuat cu inexplicabile ruperi de ritm și chiar absențe îndelungate din peisaj.
Klaus Iohannis a reușit să-și păstreze calmul primele zece minute și a ținut sub control fondul dezbaterii, chiar sufocat cu cifre - dar a ratat cîteva contre facile, ne-cifrice, precum și, integral, finalul foarte important (sloganul și întrebarea adresată oponentului său), în care, teoretic, ar fi trebuit să fie în avantaj. Și (părerea mea, de votant, de regulă, 'liberal'), a insistat puțin prea mult pe apartenența sa de partid, în condițiile în care publicul său, în acest tur doi, NU este electoratul liberal.  

Cea mai mare gafă a lui Victor Ponta: "[Fiecare cetăţean are dreptul la vot] e o lozincă".
Cea mai mare ratare a lui Klaus Iohannis: "Acele localităţi [Cernăuţi şi Chişinău] nu se află încă pe teritoriul României." 

Înregistrarea dezbaterii - deocamdată doar aici. Niște text - aici.
Un reușit 'jurnal vizual' - aici.

Cît despre mine...? Votez tot Iohannis, desigur. Dar de revăzut, o să revăd, mai degrabă, chestia asta, de acum zece ani.