Tuesday, October 15, 2013

învață să povestești :)


Acum cîtva timp, prin august, m-am înscris la un curs care se cheamă Future of Storytelling la iversity, pe care l-am recomandat (și îl recomand) și altora - pentru că începe deabia pe 25 octombrie: 
Ce e special de data asta este că iversity, prima platformă MOOC dezvoltată într-o țară nevorbitoare de engleză și a doua în Europa (după experimentul almost British-only de la Future Learn) iese online cu primele cursuri chiar astăzi - de fapt, chiar acum, chiar cînd dau drumul online la textul ăsta ! :)  

Nu e prima mea experiență cu un MOOC (massive open online course) - în primăvară/vară fusesem învățăcel la Coursera. N-am reușit să fiu un student model, nu mi-am dat toate testele și examenele și, deci, n-am absolvit nimic (inclusiv deoarece cursurile respective se numeau Gamification și, respectiv, Synapses, Neurons and Brains - deci, în care o luam cam de la 0 și aveam de recuperat o bibliografie gigantică, într-o perioadă aglomerată), dar m-am scufundat binișor în proces și, bineînțeles, mi-am descărcat și păstrat toată documentația posibilă. Și vă spun că este o experiență fabuloasă.

Principiul e foarte simplu: în fiecare săptămînă, timp de un număr de săptămîni (firește, în funcție de curs), urmărești o serie de prelegeri filmate (filmulețe scurte, de maximum 10-15, poate 20 de minute) dublate de prezentări în format pdf și/sau ppt și citești niște bibliografie; tot în fiecare săptămînă, ai de dat cîte un test (de regulă, un quiz) pentru care ai la dispoziție mai multe zile ȘI pe care îl poți repeta, în caz că nu ești mulțumit de rezultat; pe toată perioada cursului e posibil să trebuiască să interacționezi online cu profesorii și alți cursanți pe un forum; și, la finalul cursului, ai de elaborat o temă mai amplă - pe care, tot așa, o poți preda după o perioadă de timp rezonabilă, nici prea scurtă, nici prea lungă. Primești, desigur, un certificat de absolvire.    

Firește, dacă n-am fost suficient de clar, încercați cu asta:


Vorbind de platforme MOOC, am menționat Coursera, cel mai agresiv înfipt pe piață, în acest moment - [astăzi are] 460 de cursuri în 12 limbi. Într-o paradigmă mai 'de elită': edX - cu [astăzi: 77 de] cursuri de Harvard, MIT, Berkeley și cîte și mai cîte. Și Udacity. Mai sînt și altele, firește, dar mai mici - și despre care o să vorbim mai încolo...
Primul MOOC apărut în Europa se numește Future Learn și a fost construit ca un exercițiu de cooperare între o serie de universități britanice, cărora li s-au alăturat British Council, British Library, The British Museum ȘI o universitate australiană și una neo-zeelandeză. 

Dincolo de miza 'primei universități cu adevărat europene' (citiți Does Europe need its own MOOC ? pe site-ul The Guardian pentru o discuție pe tema asta), abordarea iversity, ca new kid on the block, a fost să se ocupe de la bun început de chestiunea creditării cursurilor online: unele din cursurile lor vor beneficia de credite ECTS. Asta mi s-a părut o chestie tare bună, ca avantaj competitiv: să ai, de la bun început, în vedere faptul că, în Europa, oamenii ăștia funcționează într-un sistem educațional ceva mai rigid și mai dependent de hîrtii ca în State :) 


Baftă, deci, la cursurile gratuite online de la iversity - și folosiți, vă rog, acest link (https://iversity.org/c/6?r=a631fpentru explorare și înscriere.  

Căci trebuie să știți: am insistat mai energic decît de obicei cu promovarea online a cursului Future of Storytelling nu numai pentru că (în sfîrșit) e un curs pe o temă pe care o pot recomanda relaxat absolut tuturor cunoscuților mei online și offline (pentru că sînt 'în branșa' asta prin tot felul de chestii pe care le fac, online și offline, de multă vreme), dar și pentru că iversity a pus la bătaie, pentru cei mai iscusiți recrutatori de cursanți, niscaiva recompense. Înscriindu-vă la oricare din cele 24 de cursuri iversity (sau, preferabil, mai multe) folosind link-ul pe care îl furnizez, mă ajutați să devin ambasador iversity. Nu cred, sincer, că se va întîmpla acest lucru, căci competiția e mai mult decît acerbă.  
Dar, în acest context, chestia asta cu ambasadorul iversity e o miză secundară: pur și simplu mi se pare foarte important să avem (în România, cel puțin) cît mai multă lume care vorbește despre conceptul MOOC - cu atît mai mult cu cît universitățile românești au ratingul penibil pe care îl au la nivel mondial.