Friday, December 26, 2014

pro domo, iarăși - aproape în fiecare zi

Vi l-ați imaginat vreodată pe Mircea Badea vrînd să fie Valentin Stan cînd va fi mare ? Ei, cam asta e premisa The Interview, filmul care a mutat ciondăneala dintre SUA și Coreea de Nord la un alt etaj. Comedia lui Evan Goldberg și Seth Rogen n-a mai fost lansată în cinematografe 'după program'(o serie de rețele au renunțat să-l găzduiască), însă s-a rostogolit online, în ajunul Crăciunului, pYouTube, Sony, Microsoft Xbox și Google Play. 
N-am rezistat să nu mă uit - nu atît de dragul poveștii din jurul lansării, cît chiar al poveștii în sine, să văd cum a fost executat conceptul de Dumber and Dumbest in North Korea. Și, ce să zic, sînt satisfăcut: atunci cînd va ajunge, în sfîrșit, în România, și dat fiind că sîntem în afara razei de acțiune a vreunei rachete nord-coreene, The Interview va avea mare succes în mall-uri. 

Povestea e simplă: doi jurnaliști americani care fac un show tv 'tabloid' capătă șansa de a fi luați în serios grație unui interviu oferit de către Kim Jong-un; CIA profită de ocazie pentru a-i încălța pe cei doi cu misiunea de a-l asasina pe liderul nord-coreean; cum cei doi sînt personaje tipice de-ale lui Seth Rosen, adică total defecți, misiunea o ia razna de îndată ce respectivii aterizează în Phenian. 

Indiferent ce-aș scrie aici (spoiler au ba), sigur o să vreți să-l vedeți, chiar dacă publicul său țintă efectiv ar trebui să aibă în jur de 15 ani (băieți) și chiar mai puțin în cazul fetelor. Asta pentru că s-a făcut (deja) atîta mișto online de filmul ăsta încît ironia profundă s-a strecurat și în rating-ul de pe IMDb: 8.6 în acest moment !!! Eu însumi m-am regăsit în comentariul unui spectator care a văzut The Interview ieri într-un cinematograf din New York - și anume: 
There’s not enough marijuana in the world to explain that screenplay.
Acestea fiind zise:
a) așteptați ca The Interview să ajungă și pe un ecran mai accesibil (sau nu);
b) pînă atunci, aruncați o privire pe acest documentar (inclusiv dacă vreți să-l înțelegeți mai mult pe Ceaușescul anilor '80) 


c) acceptați încă o odă, scurtă, la adresa ștrumfilor colorați de la DOMO, care m-au asigurat, încă o dată, că lucrurile bune se întîmplă în fiecare zi (adică și ieri și azi) - inclusiv datorită, de pildă, a unui Smart TV Sony. Alt Sony decît Sony Pictures Entertainment, cei cu The Interview - dar Sony e Sony. Tot în fiecare zi.