Saturday, December 6, 2014

ghici ciupercă de ce...De 1 Decembrie ați auzit, din nou, de Henri Coandă, Nicolae Paulescu și Petrache Poenaru. Facilitatorii de mîndrie națională au lăsat-o, însă, anul ăsta, mai moale cu Ștefan Odobleja, n-au pomenit deloc de Billy Gladstone - și ignoră complet sute de inventatori români încă vii care se înscriu anual la concursuri de inventică de pe tot globul.
Nu e un standard care se aplică numai inventatorilor. Vorbim des de olimpicii internaționali din România, dar nu de ziua națională. 1 Decembrie e o zi în care vorbim de trecut. 

O s-o reiau altă dată pe asta, cu ziua națională. De data asta, voiam doar să atrag atenția asupra inventatorilor români 'încă vii' pe care şi-a propus să-i recompenseze compania 3M - prin operațiunea PR3MIAZĂ INOVAȚIA, în cadrul căreia oferă un premiu de 2000 de euro unei invenţii româneşti.
postare concurs1

Din ce-am văzut în competiția de anul ăsta, mi-a sărit în ochi Emanuel Vamanu (USAMV București), cu Realizarea de preparate gliceroalcoolice şi hidrogliceroalcoolice cu efect antioxidant din miceliul Pleurotus Ostreatus - Medalia de Bronz la Salonul Internațional de Invenții de la GENEVA din 2014. 
Astfel de preparate sunt similare celor gemoterapice cu vastă utilizare în medicina alternativă, în scopul lărgirii gamei de produse cu efect antioxidant ce poate fi utilizat și ca supliment nutritiv. Comparativ cu fitoterapia, ce utilizează planta matură uscată, în obţinerea de preparate gemoterapice sînt folosite ţesuturi tinere, deoarece se știe că, în compoziţia lor, se găsește o cantitate mai mare de principii biologice active. De asemenea, unii compuşi sînt prezenţi exclusiv în aceste tipuri de ţesuturi şi/sau în muguri.Știu că o să faceți mișto de ea - cum că numai din ciuperci nu făcuse un român alcool ! 
Think again ! :) Și aruncați și voi o privire pe lista de invenţii româneşti de aici, apoi votați invenția lui Emanuel Vamanu (sau alta) - ca s-o ajutați să cîştige marele premiu de 2000 de euro ȘI ca să participați la o tragere la sorți la care ne-inventatorul cîștigă doar 100 de euro.

Iar data viitoare cînd vă așezați pe o băncuță în parc, căutați una plasată sub un măr - căci nu se știe niciodată de unde sare revelația cu privire la o invenție. Mi-a explicat mie cineva, odată, foarte convingător, cum că lenea e responsabilă pentru o bună parte din progresul științific și tehnologic al omenirii...