Sunday, October 19, 2014

do the right mix - today: shake it gently



Comisia Europeană a demarat o campanie [pentru mobilitate urbană durabilă] prin care vrea să comunice faptul că cel mai bun mod de a te deplasa prin oraş este printr-un mix de mijloace de transport. De exemplu, la orele de vîrf, maşina ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Sau bicicleta: deşi oferă mai multă mobilitate într-un mediu urban aglomerat, nu mai contribuie așa tare la sănătatea ta pe ploaie sau pe ger. Drept care, alegerea inteligentă ar fi o combinație de mijloace de transport care să te ajute să ajungi la timp unde trebuie. Iar Comisia Europeană o să și premieze pe unii din cei care îşi fac un selfie în orasul lor în care le arătați cum folosiți oricare dintre următoarele mijloace de transport: role, scuter, motocicletă, barcă, tren, trotinetă, mers pe jos, bicicletă, car sharing (cel putin 3 persoane într-o mașină), tramvai, autobuz, troleibuz, metrou - ca variante de deplasare urbană, contribuind la protejarea mediului prin deplasarea, în acest mod, printr-un oras mai puțin poluat și aglomerat.
Pentru participarea la această campanie (printr-un upload a unei fotografii în aplicaţia Do The Right Mix) mă pregătisem să-mi fac un selfie într-o postură auto-ironică, dar atît de relevantă pentru realitatea Bucureștiului (și Timișoarei, Clujului, Iașului, Constanței, Craiovei, you name it!) - și anume împingînd mașinuța. Un mix perfect de deplasare eco și activitate fizică, corect ? Dar cum realitatea bate ficțiunea la orice oră din zi și din noapte, fix în ziua în care îmi programasem ședința foto, mașinuța a rămas în drum din cauză de ambreiaj; și, ca realitatea să fie cît mai sfidătoare, asta s-a întîmplat chiar în cîmpul cîmpului - acolo unde împinsul mașinii, pe marginea șoselei, apoi pe platformă, presupunea o activitate fizică obligatorie, NU voluntară. Nimic voluntar, totul scrîșnit, în mutatul mașinii din calea unor TIR-uri prea grăbite, apoi în expediția pînă în primul sat, după o cheie de 22 sau de 24 (trebuia, de fapt, una de 20) care n-a rezolvat nimic, apoi în turele de fumat în jurul mașinii pînă la sosirea platformei. 

Am făcut-o, pînă la urmă, în oraș. Selfie veritabil (doar eu cu mine, deci încadrată cu flit)...


...deoarece campania cere o fotografie (ceea ce vă doresc și vouă!). Dar, pentru blog, am și un filmuleț consemnînd o operațiune de extreme car sharing în Slatina anului 2012: frații și surorile Marx - 8 la număr, în micuța (și flexibila) Kia Picanto.   


[filmare: Claudia Trușcă; producția, regia, editarea - și cam tot restul, inclusiv o optime din non-jocul actoricesc: subsemnatul]

No comments :

Post a Comment