Tuesday, October 21, 2014

do the right mix - today: park & worry


Ziceam duminică cîteva vorbe despre Comisia Europeană care a demarat o campanie [pentru mobilitate urbană durabilă] prin care vrea să comunice faptul că cel mai bun mod de a te deplasa prin oraş este printr-un mix de mijloace de transport. 
Atunci cînd locuiești în centrul centrului Bucureștiului, un astfel de mix e absolut inevitabil: de fiecare dată cînd ieșeam din blocul de pe Smârdan, îmi lua vreo 3-5 secunde ca să-mi aduc aminte unde, pe care latură a Centrului Vechi, reușisem să-mi parchez mașina cu o zi înainte. După care aveam de mers binișor (pe jos, dar nu numai) - începînd, evident, cu slalom printre măsuțe și chelneri și turiști proțăpiți, în drum, cu aparatele lor foto. Acuma, nu că stimatul centru al Bucureștiului ar fi vreo margaretă specială, pentru că, odată ajuns la orice destinație, acest film se relua oarecum identic: caută parcare mult și bine, mergi pe jos o grămadă pînă la destinația reală, apoi stai și încearcă să-ți amintești unde ai lăsat mașina...
De regulă, însă, nu printre mașini cu număr cu B (care și-au găsit, în timp, locul pe pămînt), ci printre vizitatori ai aglomerării urbane imposibile care e Bucureștiul - stressați și dezorientați sau, dimpotrivă, mimînd o aroganță ostentativă fără de care, cred ei, nu se poate supraviețui în jungla rutieră bucureșteană.
Pentru că transport public local :) Care, după atîția ani, în București, continuă să fie imposibil. Pentru că, în acest context, voiam să zic că am admirat întotdeauna soluțiile de tip park & ride (parcări uriașe la capetele liniilor de metrou, în care lași mașina la intrarea în oraș și, apoi, te miști cu transportul în comun) - prima oară în Praga. Problema e că un astfel de sistem nu poate funcționa decît acolo unde transportul public merge brici - iar transportul public din Praga era (și poate mai este) cel mai minunat din Europa și, poate, de pe planetă. Știam, deci, intuitiv, că așa ceva n-ar prea merge în București. După care am văzut știrea asta:  
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cosmarul-parcarilor-obliga-mii-de-soferi-sa-si-lase-masinile-la-intrarea-in-capitala-harta-celor-mai-aglomerate-zone.html

Înapoi la mașină, deci - și țîști din București. Nu înainte de selfie-ul ăla. Căci ziceam, în week-endși că, pentru participarea la această campanie (printr-un upload a unei fotografii în aplicaţia Do The Right Mix) mă pregătisem să-mi fac un selfie într-o postură auto-ironică - și anume împingînd mașinuța, adică aplicînd umix perfect de deplasare eco și activitate fizică, corect ? Căci Comisia Europeană o să și premieze pe unii din cei care îşi fac un selfie în orasul lor în care le arătați cum folosiți oricare dintre următoarele mijloace de transport: role, scuter, motocicletă, barcă, tren, trotinetă, mers pe jos, bicicletă, car sharing (cel putin 3 persoane într-o mașină), tramvai, autobuz, troleibuz, metrou - ca variante de deplasare urbană, contribuind la protejarea mediului prin deplasarea, în acest mod, printr-un oras mai puțin poluat și aglomerat.

Ceea ce am și făcut. Tot selfie veritabil (doar eu cu mine, deci încadrată cu flit)...