Thursday, August 7, 2014

oarecum inegalabila românie - povestesc focșaniul


Cînd am demarat, în iarna 2009, Povestesc Focșaniul, aveam cu atît mai puțin în cap cineștiece planuri de a promova explicit Inegalabila Românie sau vreun plan secret de a lăuda capitala județului Vrancea. Ne interesau, ca de obicei, niște povestitori și povestirile lor. 

La Focșani ieșise, deja, mult mai mult. Pentru început, demaraserăm deja, practic în paralel cu etapa funcțională a proiectului Povestind Bucureștiul, un proiect bazat, din start, pe teatrul labirint (Cui îi este teamă de Minotaur?).
Am început cu un grup compact de elevi ai Liceului Pedagogic Spiru Haret, băgați în priză de Carmen Ion (pe atunci directoare adjunctă a instituțiunii), care, din februarie pînă în august 2009 au produs patru spectacole 'mari' și alte cîteva mai mici de teatru labirint folosindu-se de incintele propriului liceu, de cel al Teatrului Municipal Mr. Gh. Pastia și de spațiile urbane conexe acestora. A ieșit cam asta: 

și asta:

și asta: 


ba chiar și asta:


Blogul Minotaur de Focșani a consemnat o experiență absolut fabuloasă. Grupul de elevi din Focșani (de-acum nu doar de la Spiru Haret) a confirmat iute că proiectul inițial a făcut parte din categoria 'proiecte care schimbă vieți' (am pomenit de asta aici). 
Așa că Povestesc Focșaniul a fost o etapa absolut firească. Aplicînd lecția învățată în Povestind Bucureștiul, i-am implicat de la bun început pe povestitori în absolut tot procesul. Și iote ce-a ieșit în cadrul concursului foto:precum și la expo-spectacolul final din noiembrie 2010:Ambele proiecte din Focșani au beneficiat de o finanțare din partea programului Tineret în Acțiune, așa să știți...Iar acum (poate mă repet!) am pomenit de toate astea doar ca să vă zic, pe scurt, ce chestie faină iese atunci cînd te uiți la orașul tău cu ochi de povestitor. Să vă transmit, 'didactic', să păstrați ce ați văzut și povestit cît mai curat și chipeș. Și să vă îndemn să intrați pe aplicația Inegalabila Românie şi să încărcați fotografii noi din varii locuri din România. Nu e proiectul nostru, ci unul al Bucovina și ECO – ROM AMBALAJECît despre mine, o să revin cît de curînd și cu chestii despre Povestesc Slatina. Și planuri de reluat operațiunea Povestesc [orașul] în locuri vechi și noi :)