Sunday, June 8, 2014

halep & go


Acuma, c-a trecut finala de la Roland Garros și ne-am simțit ceva mai bine (dar nu suficient!) că sîntem români, e din nou rost, firește, de bombăneli, pe Facebook și pe tot soiul de forumuri. Inși și inse care au făcut mișcare, în ultima săptămînă, în fața televizorului, cît pentru tot anul, s-au pornit prompt pe comentat: că Simona Halep a fost prea relaxată, că a fost prea nervoasă, că e prea copilă, că e prea bătrînă, că Șarapova e mai slabă decît ea (deși e cu două palme mai înaltă), că a plîns după meci (nu înainte de el), și tot așa...




Cum și eu urc pînă la etajul 4 numai cu liftul (dar, de coborît, o fac numai pe scări), vin și eu cu două-trei chestii - dar mai non-mainstream, ca să fiu original. Că zău că n-are cum să fie treaba mea cum își administrează alții masa musculară. Cît despre susținerea românilor cu orice preț, doar pentru că se întîmplă să fie vorba de cineva care poate cere o pîine, la un magazin din Botoșani, în aceeași limbă ca și tine - știți deja ce am de zis...  

Doar atît, de fapt: numai mie mi se pare ciudat că se poate ajunge pe poziția 4 în clasamentul WTA fără măcar o singură finală de Grand Slam ? Că poate v-ați întrebat de ce Șarapova, deși clasată mai jos decît Halep, era cotată cu prima șansă across the board... Sigur că a fost o tactică și că 2014 este, în mod evident, anul concentrării pe turnee Premier și de Grand Slam, cu antrenor ne-român etc., dar e bizar că sistemul o permite.  

În altă ordine de idei, însă, mare păcat că valul ăsta de mîndrificare națională a ignorat, pînă în ultima clipă, faptul că, tot la Roland Garros și tot ieri, două românce au cîștigat titlul la junioare. Sigur că asta s-a mai întîmplat, la români, acum niște eoni (la Roland Garros în 1990 și la U.S.Open în 2006), dar tot ar fi fost de urmărit. 
Sigur, ca să nu rămînă nici curcubeul ăsta de capul lui, e de notat că Ioana Ducu (locul 1011 în clasamentul WTA) a împlinit 18 ani în aprilie, iar Loredana Roșca (locul 662 WTA) îi împlinește în septembrie. Nu e vorba atît de faptul că Darya Kasatkina, cîștigătoarea competiției de junioare singles, are 17 ani și e pe locul 706 WTA - cît despre faptul că Șarapova a cîștigat Wimbledonul (ca senioară!) tot la 17 ani, în 2004. Că tot vorbeam de tactici...!

Gata, mi-am tras și eu tag Simona Halep, fără să-mi dau decisiv cu părerea despre chestii la care nu mă pricep absolut deloc. Căci singurul campion pe care l-am bătut vreodată la tenis era doar campion județean - și nici terenul pe care s-a întîmplat chestia asta nu era chiar omologat...:> #‎teamHalep‬ să fie cu noi, că spectaculos a mai fost - și-o să mai fie !