Anul acesta, Festivalul Filmului European aduce, la Bucureşti (9-15 mai) şi Tîrgu Mureş (16-18 mai), 42 de filme din 25 de ţări.
Așa cum spuneam, în selecția festivalului se află, inevitabil, cîteva voci românești.
În primul rînd, documentarul Cântece pentru un muzeu (Vira Films) regizat de Eliza Zdru - un road movie cu patru muzicieni: papu Gherase, papu Giogi, papu Coli and papu Miciu :) Iată trailer-ul:
Și lungmetrajul regizat de Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului - pe care sinopsis-ul îl rezumă cam așa:
Viorel este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă...
Pe lîngă filmele cu implicare românească de mai sus, festivalul mai include trei scurtmetraje recente (Chefu’, Excursie, Counterpart) ale lui Adrian Sitaru, precum și o selecție de scurt metraje realizate de studenți UNATC: Brigada neagră (Andrei Nicolae Teodorescu), Idle (Raia Al Souliman), Mâine, Bach (Mihnea Andrei Ciorică), Rio 2016 (Bianca Rotaru) și Vibrația (Germain Kanda).
Ediția 18 a Festivalului Filmului European debutează, ca de obicei, de Ziua Europei, şi se desfăşoară, în perioada 9–18 mai, în Bucureşti şi Tîrgu Mureş. Organizator: Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC și cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale unor ţări europene. Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio şi Elvire Popesco în perioada 9-15 mai, iar cele din Tîrgu Mureş la cinematograful Arta, în perioada 16-18 mai.
No comments :
Post a Comment