Friday, May 2, 2014

festivalul filmului european - ediția icsviii (1)


Cu niște ani în urmă, am privit, la deschiderea oficială a 
Festivalului Filmului European, un clip de promovare făcut de Cristian Mungiu.





În anii care au urmat, am făcut, deseori, mișto copios de premisa clip-ului lui Cristian Mungiu - în special după ce, doar un an mai tîrziu, un alt reprezentant al 'noului val' de cineaști români, Corneliu Porumboiu, ni l-a servit, pe peliculă, pe Dragoș Bucur sorbind supă timp de mai bine de 5% din durata lui Polițist, adjectiv

Dar Festivalul Filmului European a crescut. Cică a ajuns la majorat, na ! :) Clipul de promovare de anul ăsta, al lui Adrian Sitaru, deși marșează, voluntar, tot pe stereotipuri (că, deh, e inevitabil într-un pitch de un minut și-un pic), a adus lucrurile într-o paradigmă ceva mai rezonabilă. 



  
Ediția 18 a Festivalului Filmului European debutează, ca de obicei, de Ziua Europei, şi se desfăşoară, în perioada 9–18 mai - în Bucureşti (9-15 mai) şi Tîrgu Mureş (16-18 mai). Organizator: Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC și cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale unor ţări europene. Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio şi Elvire Popesco, iar cele din Tîrgu Mureş la cinematograful Arta. 

Anul acesta: 42 de filme din 25 de ţări. Selecția festivalului include două documentare românești: Cântece pentru un muzeu (regia Eliza Zdru) și București, unde ești? (regia Vlad Petri). Dar și co-producția România – Moldova (însă pe care IMDb mi-l arată ca fiind o producție cehească) La limita de jos a cerului (regia Igor Cobileanski), scurtmetraje recente ale regizorului Adrian Sitaru, precum și o selecție de filme scurte realizate de studenții de la UNATC. 

O să revin, în zilele următoare...:) 










No comments :

Post a Comment