Friday, January 31, 2014

afk?! wtf... (3)


În 1999, accesul la net era tare fix. Erai fie afară, la joacă - fie țintuit la birou, în fața unui computer, legat ombilical de perete cu un cablu electric și unul de date. Și cu unul de ecran, acesta fiind mai mare (și mai greu) decît computerul. Nimic mobil. A fi online era ca în filmele care rulează în mințile părinților atunci cînd se plîng că odraslele petrec prea mult timp în fața computerului: spațiu înghesuit (demisol?), puțină lumină, probabil fum de țigară, mașinării care zumzăie și pufăie... Da, de regulă un internet cafe ! :)

Nesănătos mediu ! Dacă poți conversa doar online, fără să-ți vezi interlocutorul la față, pierzi repede controlul asupra discursului: începutul lui 1999 a marcat spargerea, în nu mai puțin de patru 'bucăți', a celui mai mare 'grup de discuții' *românesc* al copilăriei net-ului, Romanian Lobby a lui Ted Lungu - ca urmare a disputelor generate de intervenția NATO în Iugoslavia. Drept care în România, acolo unde era posibil, socializarea online se muta repejor în offline pe vremea aceea - dar, firește, pe caste. IRCiștii demisolurilor nu se întîlneau, firește, în aceleași locuri cu corporatiștii utilizatori de ICQ. Emigrații în Canada, reîntorși în vacanță în România, își programau întîlniri cu noii buddies/palsȘi demarase, deja, segregarea 'tematică'. După o primă etapă, de grupare a surferilor online pe criterii geografice, se declanșase procesul firesc al redistribuirii lor în funcție de interese și hobby-uri. 

În acest context a apărut și [romania_eu_list]. A doua finanțare pentru EuroAtlantic Club, și aceea cu bucluc, se încheiase și interesul pentru tematică era testat. Publicul său rămăsese, cumva, 'în aer'. Așa că, fondarea [romania_eu_list] pe (pe-atunci) egroups.com era o soluție naturală. A existat și perspectiva unei mărunte recompense financiare - pentru că egroups.com promitea o micuță sumă de bani pentru toți cei care demarau e-grupuri pe platforma lor și le dezvoltau pînă la un anumit număr de membri pînă în ianuarie 2000. Așa că, pe 30 octombrie 1999, debuta [romania_eu_list].
N-am strîns respectivul număr de membri în timp util - și chiar dacă o făceam, e foarte puțin probabil că aveam cum să fiu plătit, din SUA, în România anului 2000. Dar e-grupul a demarat binișor. Dincolo de știrile de care mă ocupam eu, miza era ca grupul să genereze conversații și, în aceste conversații, să intre, treptat și coordonatorii de programe de finanțare din fonduri europene care să anunțe, pe e-grup, astfel de oportunități și să răspundă la întrebări. 
Debutul, în această paradigmă, n-a aparținut vreunuia din amicii mei din FDSC, ci Florentinei Anghel, de la Agenția Națională SOCRATES - care, pe 11 ianuarie 2000, a dat un șut mărunt, dar decisiv, tinerei [romania_eu_list], povestind online de componenta Grundtvig din cadrul programului Socrates II. După acest episod și-au făcut și alții curaj, iar [romania_eu_list] a crescut exponențial, rămînînd, pînă în 2006, 'cel mai mare' e-grup de limbă română din lume (cînd a fost depășit, ironia soartei, de [romstudyabroad]). 

Digipedia.ro nu exista încă. Dar ajungem și acolo...:)    

No comments :

Post a Comment