Monday, November 25, 2013

turbo cu vîrf și indesit


Ești șofer și ai doar două mîini ? Atunci am o veste bună, capisci ?

Am tot traversat Italia, din Trieste pînă în Palermo, și am fost întotdeauna frustrat că, nu numai din cauza siestei, timpul pare să curgă mai lent pentru toți localnicii. Parcă orice, dar absolut orice italian ar putea să-ți zică "noi, pe-aici, am avut parte de ceva istorie, știm noi cum e cu timpul, unde te grăbești așa?" Dar, la un moment dat, m-am prins că, probabil tocmai din cauza asta, pe meleaguri italiene s-au inventat cîteva chestii care au definit conceptul de turbo - care să-ți permită ca, la nevoie, să poți țîșni din siesta sau, după caz, din istorie, și să faci lucrurile să se întîmple mult-mult mai repede. Unii ar numi asta 'aritmie' și s-ar gîndi (printre altele) la neplăcerile unui atac de cord. Dar capacitatea de a putea ieși brusc din bloc-starturi are și meritele ei.
N-o să te aburesc cu elicopterul lui Leonardo da Vinci, ok ? Dar o să aduc vorba, firește, despre Ferrari sau Lamborghini - ei, sună mai bine ? este că, la volanul unui Ferrari, te miști mai lesne nu numai prin istorie, ci și prin geografie ? :) Sau să luăm, de pildă, cafeaua espresso - repet, cea din Italia, două-trei lingurițe de lichid negru pe fundul ceștii, care îți urcă tensiunea pînă în creștetul Alpilor în... foarte repede, NU chestia pe care o extrag din esspresoare barmanii din România.

Ei, bine, unii au făcut-o din nou ! Dat fiind că dintr-o cercetare recentă a rezultat că hainele din bumbac și materiale sintetice iau cel mai frecvent calea mașinilor de spălat din Europa, Indesit a inventat o mașină de spălat (Innex) cu un program dedicat strict bumbacului și sinteticelor care ia startul în doar 2 (două!) secunde. Nu-i puțin lucru: la mașinile de spălat tradiționale, pornirea acesteia, selectarea programului și demararea programului propriu-zis se fac utilizînd butoane diferite...De parcă asta nu era suficient, Innex vine și cu un ciclu de doar 9 minute pentru reîmprospătare (cică ăl mai rapid de pe piață). Și mai are cîteva opțiuni șmechere - dar nu vreau să te țin de vorbă pe-aici, pentru că poate vrei să dai o tură pe site-ul oamenilor sau pe pagina lor de Facebook, să vezi despre ce e vorba. 

O singură posibilă problemă, aparent: cu butonul ăsta care-dă-startul-în-două-secunde, poate ar fi bine să fii mai grijulie/u cu pisica - ușa mașinăriei e mai mare ("cea mai mare de pe piață", normal!) deci, nu e vorba, aici, doar de time management eficient, ci și de niscaiva space management inteligent :) Aa, nu ai pisică care se ascunde în cuva mașinii de spălat - sau deloc ? WTG :)