Wednesday, March 16, 2016

o zi cu rost

La doi ani de la experiența ROST – esențe, gusturi și stări românești, fotograful Răzvan Voiculescu lansează albumul și filmul Dor de ROST - astăzi, miercuri 16 martie, ora 18, la Hotel Moldova din Iași.


Prezentator: profesorul George Bondor - care vorbește în preambulul unei proiecții de fotografii și a vizionării filmului Dor de ROST. Seara continuă (cum altfel?) cu 'discuții libere' și degustare de vinuri de la Crama Bucium.

Noul album Dor de ROST are 320 de pagini de ipostaze rostuitoare: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă. Albumul este însoțit de o hartă artizanală a unor Păstrători de Rost și de un DVD cu un scurtmetraj produs de Ana Maria Pîrvan, Răzvan Voiculescu și Răzvan Sima. Cu vocea fotografului, detectiv de rosturi
E un album pe care, odată ce îl parcurgi, ajungi să vezi fragmente ale unei lumi fascinante, pe care în vuietul vieții contemporane, mulți o credeam pierdută: satul românesc în viziunea lui Răzvan Voiculescu. E o lume veche, de emoții intense și întinse cât o țară – despre cele bine orânduite, ale noastre. [...] Am început prin a căuta Rostul românesc. I-am aflat pe păstrătorii lui. Şi cunoscându-i pe ei, am început să mă recunosc pe mine. Câteodată într-o vorbă pe care mi-au spus-o, altădată într-un gest, de multe ori chiar şi într-o tăcere. Şi nu de puţine ori într-un blid aburind.

E mai mult ca sigur că, la această lansare, nu va fi rost, și pentru participanți, de un 'blid aburind' - firește, cu excepția celor care, în ciuda celor maxim 6 grade care se anunță astăzi în Iași, vor insista să ceară ca vinul acela de Bucium să fie fiert. Dar acesta e, oricum, doar momentul în care faceți cunoștință cu Păstrătorii de Rost. Workshop-urile de rost (cu pauzele de cafea și de masă aferente) au loc mai încolo.   



No comments :

Post a Comment