Thursday, August 13, 2015

guest post: viața după bac

Am tot evitat, cu greu, să scriu ceva despre bacalaureatul de anul ăsta și despre campania anti-fraudă fără precedent. În primul și în ultimul rînd, pentru că e o discuție foarte-foarte-foarte lungă - care nu este, n-are cum să fie, numai despre bac și care șerpuiește constant printre niște jaloane cruciale în toată dezbaterea despre sistemul educațional din România: entuziasmul cu care, în anul de diz-grație 2015, pășesc într-o sală de clasă atît profesorii, cît și elevii. 

Nici acum n-o fac, deci, de groază că dezbaterea o să se tot ramifice și n-o să mai fie timp de muzici și fotografii din Piatra Neamț pe blog...:>


Însă pasez mai departe (fără comentarii referitoare la dramele iscate de procedurile și criteriile, încă nepuse la punct, ale campaniei anti-fraudă, încă la vîrsta grădiniței în branșa învățămîntului) un text referitor la ancheta privind examenul de bacalaureat de la Liceul Teoretic Traian Vuia din Făget, județul Timiș. Poate ați auzit de ea, de ancheta asta - mai puțin decît de situația din Ștei (Bihor) și mai mult decît cele din Piatra Neamț și Tîrgu Neamț, de pildă. Urmăriți aceste anchete. Pentru că e vară și pentru că televiziunea are memorie scurtă. 


Sînteți bineveniți să preluați textul nesemnat (dar provenind de la un profesor din Timiș) de mai jos - sau măcar să mergeți pe urma lui. 
Și dacă vreți și bibliografie ceva mai factuală (și semnată pe deasupra) - iote aici.
Viata dupa BAC

Nimeni nu isi doreste sa sustina un potential infractor. Un potential participant la frauda, pe care, inainte de a-l judeca Justitia, l-au condamnat colegii, membrii in Comisia de Disciplina a ISJ Timis. Traim intr-o tara de infractori, pe care ii vedem balacindu-se la jacuzzi din arestul la domiciliu. Intr-o tara de infractori in care cei cu dosare la DNA isi fac vacantele in Caraibe si nu sunt obligati de nicio Comisie de Disciplina sa isi predea demnitatea si cartea de munca la picioarele cuvantului ingrat, FRAUDA.
Din DEX, inteleg ca aceasta este:
FRÁUDĂ, fraude, s. f. (Jur.) Săvârșirea cu rea-credință, pentru a obține foloase, a unor acte de atingere a drepturilor altuia (păgubitoare pentru altă persoană); hoție. ♦ Sumă sustrasă prin înșelăciune, prin defraudare. [Pr.: fra-u-] – Din fr. fraude, lat. fraus, fraudis.

Prin ce au fost calificati profesorii alesi in Comisia de Disciplina sa hotarasca ce este frauda/ tentativa de frauda la nivel de Bacalaureat? De ce profesori care au atentionat elevii care vorbeau au fost dati afara, in timp ce profesori care au ajutat si au contribuit la distribuirea de ciorne si informatii au ramas in sistem? Deoarece avem nevoie de astfel de oameni in sistem, probabil. Corupti si santajabili. Cum s-a stabilit reaua credinta la profesorii cu contractul de munca desfacut disciplinar, si buna credinta a celorlali?
Unul dintre considerente se pare ca a fost numarul de elevi eliminati de la fiecare profesor supraveghetor. De ce sa conteze cantitatea si nu calitatea de invinuit? De ce au fost destituiti, fara drept de apel, profesori si invatatori care n-au contribuit la frauda dar au avut multi elevi eliminati (din care si acestia, unii pe criterii cel putin dubioase) si nu si profesorii care, desi au avut mai putini, le-au observat telefoanele/ciornele/fituicile si nu au facut nimic?  Sau care au ajutat la schimbul de informatii in sala?
Prea multe de ce-uri. Prea multe nopti nedormite si destine zdrobite. Intre cei 9 infractori? O mama singura care isi creste copilul. O sustinatoare de familie, cu sot bolnav si 2 copii minori, ea insasi bolnava de diabet. O doamna care in septembrie se pensioneaza. O absolventa de master cu 19 ani de scoala la activ, pentru a se perfectiona in meseria sa. O profesoara manager de proiecte europene care a dus numele scolii sale, mici si de sat- si elevii oropsiti si saraci fara alte posibilitati materiale, in peste 20 de tari din Europa. Niste oameni care navetau intre 14-50 km zilnic, nedecontati, pentru a ajunge la scolile lor, toate din mediul rural. Care nu si-ar fi riscat salariile (de mizerie) pentru un bacalaureat. Ceilalti, cei care au ramas, desi au avut capete de acuzare asemanatoare sau mai mari? Va las sa aflati, daca veti avea curiozitatea. Poate veti fi uimiti de sustinerea (politica) a unora dintre ei. Intr-adevar, ISJ-ul si-a facut datoria, a taiat marea frauda si coruptie din sistem. De cand ma stiu, nu am auzit de o astfel de concediere masiva in invatamant. Suntem un exemplu de ASA NU.
Si un potential infractor nu este sustinut, va trebui sa ne rugam pentru dreptatea Divina, deoarece aici pe pamant, nu avem nici forta de a lupta cu legea, nici vocea de a ne face auziti.

Oare se va deranja cineva sa dea share in media? Poate nu vom rasturna sistemul, insa din multe picaturi este format oceanul. Fiti o picatura din oceanul nostru.

Va multumesc anticipat.