Friday, December 12, 2014

foodpanda - vizionar de voie


Au trecut fix 11 luni de cînd publicam aici un text de prezentare al [pe-atunci recent apărutului] FoodPanda.ro. Entuziast, pentru că era vorba de o operațiune de comandat mîncare online cu livrare la domiciliu - un agregator de oferte culinare care are pe listă nu doar the usual suspects, pizzerii și restaurante chinezești, ci o varietate consistentă de opțiuni. Și și mai entuziast deoarece demaraseră din start cu aplicații mobile (și pe Android și pe iOS) - pentru că livrarea la domiciliu (sau la birou) are și mai mult haz atunci cînd faci comanda 'de pe drum' și n-ai de așteptat; căci nu trebuie să uităm că o astfel de rețea nu implică, preponderent, stabilimente fast-food, deja versate în asamblarea preparatelor în mare viteză.


foodpanda apps

În ianuarie 2014, la doar patru luni după lansare, acopereau deja binișor Bucureștiul și puseseră un picior și în Cluj-Napoca. După aproape un an și cîteva comenzi pe foodpanda.ro (doar din București) constat că au ajuns la 328 de restaurante în 12 orașe (București, Arad, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu, Timișoara). Și au și aplicație mobilă pentru Windows Phone. Sigur că majoritatea restaurantelor prezente în rețea sînt din București (156) - dar nu e ca și cum m-aș fi așteptat ca într-un oraș ca Buzău, de pildă, să fie mare înghesuială la servicii de livrare mîncare la domiciliu: yeeey, am fost impresionat de faptul că un oraș care nu e nici centru universitar și nici nu găzduiește cine știe ce multinaționale se află, pur și simplu, pe listă ! Nu-i rău deloc...

Acum, însă: scriu din nou despre ei în cadrul unei campanii care se cheamă Să privim în viitor cu FoodPanda.ro (don't ask!). Și, cum bănuiesc că am convenit deja că e un serviciu ok (n-am avut nici-o reacție negativă, în condițiile în care textul din ianuarie a fost destul de citit), v-aș zice, mai degrabă, ce mă aștept să scriu despre ei peste alte 11 luni :)
În primul rînd, sper ca această operațiune să acumuleze atît de mult prestigiu încît, de cum se mai drege economia românească la portofel, să se generalizeze și plata online. Zic și de economie pentru că, din punctul lor de vedere, n-ar trebui să fie o problemă: unele restaurante acceptă deja plata online, iar FoodPanda face parte din rețeaua Rocket Internet, care mai e prezentă în România și prin serviciul Paymill - deci e sigur la mijloc o reticență a restaurantelor.
Apoi: să găsesc pe harta lor și cel puțin Craiova (atît centru universitar important, ci și un loc cu ceva expats), dacă nu chiar și Tg.Mureș sau Bacău. E adevărat, ultima oară cînd am călcat prin fiecare din aceste orașe, circulația (cel puțin prin centru) a fost un coșmar, deci livrarea s-ar putea să fie mai complicată chiar decît în București - dar cum ar fi să se umple ele, orașele astea, de ricșe ? :) Că, pînă la scuterul care merge cu zaibăr, pe care l-am plănuit odată în Craiova, se pare că mai durează...
În fine, pentru că toate lucrurile bune vin cîte trei: în branșa asta e binevenită o comunitate online. E adevărat, pagina lor de Facebook are peste un milion de like-uri, dar asta nu înseamnă comunitate - deci opțiunea evidentă e miza pe dezvoltarea aplicațiilor lor pe Android și pe iOS într-o direcție nouă, într-un viitor oarecare. Da, știu că e contra-intuitiv să marșezi pe o comunitate a unora care comandă la domiciliu (deci, teoretic, nu se întîlnesc nicicum afk) - dar nu orice destinație a unei comenzi e 'acasă', deci e loc de una sau două idei șmechere :) 


Cam asta, deocamdată, de la mine, despre FoodPanda ! Dar, dacă ai blog și te interesează campania asta, poți da mai departe - mai e o săptămînă (pînă pe 19 decembrie). Instrucțiunile de participare se află aici. Și, cînd scrii, te rog menționează că ai aflat de această campanie de pe brinzoaicecugem.blogspot.com*. Spread the love :)
Și baftă și mulțumesc anticipat ! 


* eu am aflat de ea via un search pe Google după blog / foodpanda / romania 

No comments :

Post a Comment