Tuesday, April 8, 2014

se repetă mecanica inimii


M-au învățat de mic - la Teatrul Tineretului, în Piatra Neamț: nu ai ce să cauți la premieră ! mi-au zis. La premieră se duce doar protipendada orașului, îmbrăcată de nuntă sau de cimitir, ca să fie văzută. Premiera e un eveniment notabil, dar esența evenimentului nu e pe scenă, ci în foaier - înainte de spectacol, în pauze și la final, la cheful de după. Mai nimănui nu-i pasă, realmente, ce se întîmplă pe scenă.

Ceea ce e, de fapt, foarte bine, mi s-a spus. Pentru că, la premieră, actorii au tracul la maximum. Piesa nu are suficiente 'șnururi', nu e 'rulată', nu și-a intrat toată lumea în priză - nici actorii, nici tehnicienii. 
În consecință, momentul ideal să te duci la teatru ca să vezi piesa de pe scenă este, mi s-a explicat, fie la repetiția generală (dacă poți), fie de pe la al patrulea, chiar al cincilea spectacol încolo. La repetiția generală actorii se simt doar între ei și încă n-au început să se panicheze, dacă e cazul, iar cam pe la a cincea reprezentație spectacolul e, deja, pus pe roate.   

Ceea ce am și făcut. Și pentru că puteam, licean dedat cu echipa teatrului fiind, am văzut tot ce s-a putut la TT, ani de zile, în repetiție generală. Cu sala goală, cu picioarele pe măsuța cu scrumieră și chiar cîte-o sticlă pe ea. Și, cîteodată (mai rar!), intrînd în dialog cu actorii de pe scenă :)
Și dacă aveți de gînd să faceți bancuri pe seama unui teatru cu nume ciudat (Tineretului?) dintr-un oraș de la marginea lumii - check your Actorpedia ! 'Pe vremea aceea', TT (poate tocmai pentru că era la marginea lumii) avea statut de teatru experimental (?) și, deci, a tot fost destinația numărul 1 a șefilor de promoție de la IATC București. Și a altor geniali. Serios, acuma, căutați pe Google, ca să vedeți cam cine și-a început cariera la Piatra Neamț...

Dintre ei și ele, doar Maia Morgenstern repetă, săptămîna asta, cu public. Nu cred că o să fie repetiții la care să puteți sta cu picioarele pe măsuța cu scrumieră și cu sticle pe ea - dar tot repetiții se cheamă că sînt. Enjoy !