Friday, January 10, 2014

biblioteca bloggerului român :)


La început de 2014, zeul meu din BloggerlandChinezu, a avut ideea să asambleze ceea ce a numit Biblioteca bloggerului român :) Argumentația e foarte simplă: cît (și ce!) mai citește, în 2013, omul ăsta care petrece zile și săptămîni de zile online ? Eventual: e normal așa...?! :)

Mi-a trecut prin minte să marșez și eu la chestia asta, că ar fi trebuit să fie mult fun. Pe de o parte, pentru că, în ciuda faptului că eu chiar citesc, tratez cărțile ca pe artefacte, miros hîrtia și tiparul etc., mi s-a părut inițial, că în 2013 n-am citit cine știe ce - a fost, mai degrabă, un an de binge-watching seriale peste seriale (unul dintre ele chiar de două ori, la interval de cîteva luni). Apoi, pentru că, fără să mă dau șmecher, structura lecturilor mele ar fi fost, absolut sigur, foarte distinctă (ca să nu spun mai mult) față de ceilalți 'participanți la trafic' (vezi mai jos). Dar rezultatele m-au surprins pînă și pe mine un pic...

Deci, ce-am citit eu în 2013 ?
În primul rînd, am recitit - și anume, Terry Pratchett: Night WatchMen at Arms, Lords and LadiesWitches Abroad, Jingo, Carpe Jugulum, Wyrd Sisters, Snuff (e o poveste mai lungă asta cu recititul autorilor preferați, o las pentru altă dată). Apoi, am citit unele cărți noi de-ale lui Pratchett, apărute chiar în 2013: The Long War, The Science of Discworld IV: Judgement Day, Raising Steam.

Încercînd să o iau cronologic: la sfîrșitul lui ianuarie 2013 am avut un drum în Portugalia, drept care mi-am luat și eu Antifragile a lui Nassim Nicholas Taleb - dar pe care n-am parcurs-o integral, că era prea deprimantă (o s-o reiau sigur în 2014!), deci nu se pune. Dar, în timpul escalei, la întoarcere, în Amsterdam, mi-am luat și The Better Angels of Our Nature: A History of Violence and Humanity a lui Steven Pinker, care e optimistă :) deci am citit-o. 
În iulie am avut un drum la Budapesta, de unde m-am procopsit cu Self Comes to Mind: Constructing the Conscious Brain a lui Antonio Damasio. O bună ocazie să parcurg Connectome: How the Brain's Wiring Makes Us Who We Are a lui Sebastian Seung, pe care mi-o cumpărasem în 2012, dar o lăsasem să se macereze. Cam în aceeași perioadă, am trecut printr-un curs (de fapt, prin materialele unui curs) de gamification pe Coursera, așa că am trecut prin The Gamification of Learning and Instruction: Game-Based Methods and Strategies for Training and Education a lui Karl M. Kapp. 
Mai în toamnă, am folosit un voucher Amazon ca să-mi iau Wired for Story: The Writer's Guide to Using Brain Science to Hook Readers from the Very First Sentence a Lisei Cron (care îi citează, normal, pe Pinker, Damasio, dar și Ramachandran, care îmi povestiseră, deja, chestii care țin de neuroscience) :) 

Și tot toamna tîrziu, am spart gheața cu cărțile în română - oarecum de nevoie :) Mai exact, am parcurs Simona Sora – Hotel UniversalAlina Nedelea – Şoseaua Căţelu 42, Daniela Zeca – Omar cel orb, Radu Aldulescu – Cronicile genociduluiDan Stanca – Craii şi morţiica parte a unui experiment de, să-i spunem, 'jurizare colectivă' a celor cinci finaliști aspiranți la Premiul literar Augustin Frățilă - 'sub-contractat' al aceluiași Chinezu (la mine, Simona Sora a fost pe primul loc, în caz că vă întrebați). 

Ceea ce înseamnă că, în cazul meu, Chinezu a risipit orzul pe gîște, că experimentul a dat chix. Că nici măcar 'clasament' nu pot să fac, cu cele 22 de cărți pe care le-am citit în 2013 - mi-e imposibil să ierarhizez cărți și experiențe foarte diferite.
Sigur că, pentru a regla, cumva, 'topul', pot pune întotdeauna, pe primul loc, ultima carte a lui Terry Pratchett (în acest caz, Raising Steam). Sau pot plasa, acolo, cartea, să zicem, non-fiction din care am învățat cel mai mult în 2013 (în acest caz, The Better Angels of Our Nature: A History of Violence and Humanity). Dar, în rest, am doar pozițiile 3-22 :>

Încercați, deci, voi experimentul - că mie nu mi-a ieșit :( Dați o tură pe la Biblioteca bloggerului român, citiți 'regulamentul' și să vedem ce iese...