Wednesday, December 4, 2013

cumpărături - aproape pe săturate

Nu sînt un maniac al cumpărăturilor. Din (măcar) acest punct de vedere sînt un bărbat tipic :> caut magazinul de care am nevoie, intru în el, mă duc glonț la raftul care mă interesează, înhaț produsul, îl tîrăsc la casă, plătesc și am și țîșnit din magazin. În cîteva minute. Cînd e vorba de cumpărăturile altora, ori fixez o oră de reîntîlnire la punct fix, ori zac undeva unde se fumează, cu o carte sau cu laptopul (ori echivalent) - și mă abat de la această regulă doar atunci cînd prezența mea e absolut necesară în cabina de probă, ca să emit sunete de tipul 'oaaa' sau 'mhm', confirmate ulterior de 'asta neapărat!'...
O singură dată am pierdut total controlul, [aproape] exact cu cinci ani în urmă. Pînă atunci îmi administrasem limitele extrem de judicios, ca orice Virgo care preferă să facă lucrurile ea însăși, ca să nu trebuiască să privească traumatizată cum i le fac alții praf - și nu dusesem niciodată mai mult de două proiecte instituționale în paralel. Însă acum cinci ani și ceva aveam impresia, pentru prima oară ever, că am o echipă (mică, dar energică), drept care îmi făcusem curaj și m-am trezit, prin noiembrie 2008, cu șase proiecte instituționale în același timp: unul mare, două mijlocii și trei mai mici. Să sărbătorim, așadar !
Știam de mult de fabuloasele reduceri post-sărbători din luna ianuarie - care, la vest de Arad și Oradea, sînt pe bune ! Însă în luna ianuarie 2009 urma să mă confrunt cu un puhoi de muncă, drept care am luat calea sărbătoririi în decembrie 2008, cu ceva vreme înainte de sărbători: cinci zile în Liverpool, UK.


Ce să vă zic, a fost un coșmar ! În România, lucrurile arătau foarte bine în decembrie 2008. Dar în UK începuse să se rostogolească, deja, Criza ! Și ce fac oamenii ăia dintr-o economie sănătoasă la cap atunci cînd îi lovește criza cu puțin înainte de sărbători ? Păi, mai întîi și la-nceput, trimit lira sterlină la băi - o lasă să se devalorizeze, pînă ajunge aproape la paritate cu euro. Apoi, scad TVA-ul, de la 17,5 la 15%. Toate astea, ca să nu omoare consumul populației fix atunci cînd toată lumea își face planuri grandioase. Peste toate astea, mai plusează (de fapt, minusează) și comercianții cu oferte pe care, în mod normal, le-ar fi amînat pentru ianuarie. Rezultatul a fost că, în decembrie 2008, cumpărăturile în UK erau mai ieftine nu doar decît în Portugalia, de pildă, ci chiar decît în România. 'Bucurie la cumpărături' ? You bet, mate...
Ca să vă faceți o idee de dimensiunea dezastrului, singurul motiv pentru care nu ne-am luat și laptop-uri noi dintr-un shopping village aflat undeva la sud de Birkenhead a fost că, deja, nu mai aveam loc în bagaj - asta în condițiile în care ne-am luat și valize tot de-acolo (da: am închiriat o mașină pentru două zile). Căci am plecat din București doar cu rucsăceii (de s-au uitat ciudat la noi vameșii de pe Otopeni) și ne-am întors cu 10 (zece!) bagaje - la care se adăuga noul meu parpalac Timberland, în buzunarele interioare ale căruia se aflau patru cărți și vreo șase DVD-uri. Și, da: fetele alea de pe aeroportul din Manchester au rîs de noi pînă n-au mai putut - dar să nu vă închipuiți că ne-au pus să plătim vreun penny ca suprataxă de bagaje, ci ne-au zis 'să veniți repede înapoi'. C-așa arată criza în economia de piață...


Cinci ani mai tîrziu, după experiența unei crize într-o țară cu niște guverne tentate, la orice oră din zi și din noapte, să-și recupereze costurile pe seama consumului populației, orice ofertă pare binevenită. Și chiar dacă e, mai degrabă, puțin probabil ca, în ianuarie 2014, să luați măcar calea Parndorf-ului (lîngă Viena), o să pomenesc aici de o promoție la două carduri de credit.
Ok, sigur că băncile nu sînt, zilele astea, chiar cele mai populare instituții din România, dar un card de credit e un card de credit - folosit conform instrucțiunilor (nu agresiv-compulsiv) își face treaba ! Și nu se face să dăm vina pe bănci pentru propria noastră inabilitate de a citi, cu atenție, 'manualul' de utilizare a unui card de credit (sau a unui credit, în general). Eu însumi am vreo două bănci din România care m-au scos din minți, drept care m-am răzbunat pe alte două - dar cea cu prezenta ofertă nu e nici una din alea patru :)  

Cardurile astea de credit de la Piraeus Bank Romania (Piraeus Visa Exclusive Gold și Piraeus Visa Exactsînt carduri prin care utilizatorii lor primesc 3% inapoi din valoarea cumpărăturilor făcute până la data de 31 ianuarie 2014, indiferent de locul de unde se fac cumpărăturile (la Iași sau la Liverpool). Mai mult, orice persoană care accesează site-ul cardulcupromotii.ro, intră automat în cursa pentru câștigarea unui smartphone Nokia Lumia 925, prin simpla completare a formularului de participare.
Cardurile sînt competitive, ce să zic: DAE 24.50%, suma minimă de plată e doar 3%, 80% REDUCERE la abonamentele Medicover - și chestia care mi se pare cea mai tare e că puteți să vă alegeți PIN-ul direct la ATM-ul Piraeus Bank!


Și, după ce rezolvați cu unul din cardurile astea, poate prindeți și o bucată din promoția Visa Winter - pînă pe 19 ianuarie 2014 :) 


    

No comments :

Post a Comment