Friday, December 27, 2013

ce le place călătorilor în bucurești ?


Folosesc platforma booking.com de vreo, cred, șapte-opt ani - cu mult înainte ca respectivii să dezvolte o versiune în română și să se și instaleze la București. Mai mult, de cel puțin trei ani, îl folosesc și pentru locații din România: a fost chiar haios cînd, în holul unui hotel din Iași, am făcut rezervarea online de la cîțiva metri de recepție și, cîteva minute mai tîrziu, mi-am și revendicat-o - firește, cu o reducere considerabilă față de prețul afișat.

Și uite ce mi-au trimis de Crăciun ! :)

What do people love about Bucharest?
We asked travellers from all over the world. Find out what they said.
Guests from around the world
Nightlife
Shopping
Museums
City Trip
Historical Landmarks
Guests from Romania
Shopping
Business
Nightlife
City Trip
Museums

Nu am cifre, dar ceea ce zic repondenții la sondajul booking.com corespunde cercetării pe bază de observație pe care o tot derulez de niște ani încoace :)

Ceva despre străini am scris pe fugă aici: vizitatorii României caută, în București, 'exotismul' unei capitale europene de la marginea Orientului, preferînd compania oamenilor și relaționîndu-se doar contextual cu 'obiectivele turistice'.
Prin contrast, românii care vizitează Capitala, vin la București 'cu treabă': de regulă, 'în interes de serviciu', nevoiți să alerge toată ziulica prin ministere sau alte instituții ale administrației centrale - combinate sau nu cu expediții-turbo (deci, și fulger) de shopping. Nici-una din aceste două ipostaze nu prea le mai lasă timp pentru vizualizat orașul propriu-zis. Asta, de altfel, e o discuție pe care o am de... de multă vreme cu ne-bucureșteni (ca mine) care se plîng că Bucureștiul e un oraș imposibil [de aglomerat] și că, din acest motiv, deabia așteaptă să se întoarcă acasă - și cărora le tot spun că relația cauzală [între natura expediției lor în Capitală și percepția asupra orașului propriu-zis] s-ar putea să fie exact inversă: căci atunci cînd vii în București doar 'cu treabă' punctuală, alergînd de la una la alta (și de presupus: preponderent în centru), e normal să experimentezi numai partea imposibilă a orașului...:)


Una peste alta, revenind la 
booking.come evident că utilitatea unor astfel de brokeri de servicii cu prezență exclusiv online a cîștigat teren considerabil. Cu doar cîțiva ani în urmă, deabia foloseam astfel de platforme pentru rezervări de bilete de avion, reticenți față de absența biletului tipărit, #cevalamînă, da? - iar acum, cică solicităm online pînă și taxi :) Ce să zic ? Încă n-am comandat taxi online, dar folosesc de ani de zile booking.com - ceea ce vă recomand și vouă !