Monday, November 11, 2013

unde fugim de-acasă: top 3, de început de iarnă !


O să încep să scriu, curînd, despre multe orașe în care aș vrea să mă aflu iarna asta, numai să nu mă tot chinui cu zăpada din București - mutată, succesiv, de pe stradă pe trotuar și, apoi, înapoi pe stradă. Deocamdată doar cîteva vorbe, cît să vă conving să dati o tură pe e-avion, să vedeți ce vă așteaptă (numai vești bune, zău!) atunci cînd începeți să vă planificați decembrie și revelionul.    

Barcelona e destinația mea numărul 1 de ceva vreme, fie iarna, fie vara. Iarna sigur e mai bine, pentru că acolo e toamnă. Sau primăvară. E adevărat că atunci cînd am ajuns eu prima oară în Barcelona, era (tot) noiembrie. Am aterizat miercuri seara la 19 grade - vreme de tricou, fără discuție. Joi am fost toată ziua într-o conferință - stors de căldură în sacou. Vineri am fost toată dimineața și un pic după prînz în aceeași conferință. Spre cinci după-amiaza eram pregătit să-mi scot din nou tricoul pe-afară, la joacă, dar a început să ningă ! Și pentru că, în Barcelona, nu mai ninsese de (parcă) 35 de ani, orașul acela cît Bucureștiul a fost răpus de o pană de curent care a ținut o oră. Apoi a venit curentul vreo 15 minute, dar a picat din nou încă vreo 40. Fabuloasă experiență - de care o să povestesc altă dată, pentru că iar n-o să ningă, acolo, alte cîteva zeci de ani, deci puteți să luați liniștiți, iarna, calea Barcelonei :) Neapărat: nu-i luați în serios pe gomoșii care vă spun să ocoliți La Rambla că e aglomerată și kitsch - convingeți-vă singuri dacă e adevărată chestia asta și, în caz că e adevărată, dacă vă pasă suficient ! 

Praga era destinația mea numărul 1 înainte să pășesc în Barcelona. Eu am un stră-străbunic ceh și eram îndrăgostit de filmele cehești pentru copii (cu multe-multe fetițe foarte blonde) care circulau, în România, cu ceva timp înainte de Arabella - deci am pășit, prima oară, în Praga, cu reverență, nu alta ! E drept că aveam ochii foarte mici de la cele circa 42 de ore nedormite care precedaseră descinderea mea acolo, dar tot reverență aș numi-o. Iar 13 luni mai tîrziu, cînd am plecat înapoi, cu cățel, purcel și familiile lor, sărea cămeșa de pe mine, nu alta... Dar dacă nu locuiam acolo mai bine de un an nu știam să vă spun că, aproximativ între octombrie și aprilie, Praga este înfiorătoare (că orașul ăsta nu e pe malul Mediteranei, ca altele) - cu o excepție: perioada sărbătorilor - ceea ce vă doresc și vouă, și anume în Staroměstská, piața mare cu primărie și ceas cu figurine și vin fiert și multe alte alea ! Și în hectarele de oraș vechi din jurul ei...  

Lisabona e o descoperire de dată mai recentă - deși am pășit acolo cu zece ani în urmă (și am fentat un hoț de buzunare încă din autobuzul cu care veneam de la aeroport) și deși în Lisabona am cunoscut-o pe caipirinha, deabia după ce m-am întîlnit și cu Porto am început s-o apreciez cum se cuvine. Datorită unor parteneri (de proiect) prietenoși și dragi - ceea ce, de asemenea, vă doresc și vouă, fie într-una din tavernele sau cluburile din Baixa, fie pe malul estuarului lui Tejo (că Lisabona nu e chiar pe malul Atlanticului - ceea ce e foarte bine, pentru că nu vă bate vîntul). 
Dacă te-am convins (pînă acum am tot vorbit 'la plural' pentru că nici în Barcelona, nici în Praga, nici în Lisabona nu e de mers de unul singur, mai ales iarna!), devino și fan-ul paginii E-avion și descoperă super-oferte de Black Friday. Dar numai dacă ai mai puțin de 5000 de prieteni pe Facebook - că ți-i faci acolo pe restul, garantez :)