Saturday, October 5, 2013

grundtvigers - acum și pe facebook


Deși în România exista o Agenție Națională Socrates (într-o formulă strict operațională) încă din 1997, instituțiile din România nu au început să afle en masse despre Socrates (un program al Uniunii Europene dedicat finanțării inițiativelor educaționale la toate nivelele, cu excepția celor vocaționale), decît în anul 2000, odată cu exercițiul financiar european 2000-2006. Pe vremea aceea nu exista Facebook și nici orice altă social media - pentru că nu se produsese saltul la web 2.0. Așa că, principala formulă de a face circulația să circule eficient era via e-grupuri. 

Inițiasem, pe 30 octombrie 1999, [romania_eu_list] (pe atunci, @egroups.com) ca "un spațiu de dezbatere și de schimb de informații privind eforturile României de integrare în Uniunea Europeană și oportunități de finanțare din surse europene". Pe 11 ianuarie 2000, Florentina Anghel, coordonator al sub-programului Grundtvig (educația aduților) a anunțat existența programului Socrates și a oportunităților de finanțare oferite prin sub-programul Grundtvig pe un [romania_eu_list] care avea, la vremea respectivă, puțin peste 200 de abonați. Lucrurile au mers atît de bine online încît, 6 luni și ceva mai tîrziu, apărea (da, la propunerea mea) și [grundtvigers], ca e-grup dedicat beneficiarilor și interesaților de acest sub-program. Cîțiva ani și cîteva mii de mesaje mai tîrziu, [grundtvigers] devenea canal oficial de comunicare al sub-programului. 

Au trecut anii, programul Socrates s-a integrat, din 2007, în programul Învățare pe Tot Parcursul Vieții - care se transformă, din 2014, în programul Erasmus+. În Erasmus+ nu va mai exista un sub-program dedicat explicit educației adulților, Grundtvig sau nu. Însă [grundtvigers], cu cei circa 3200 de abonați în acest moment, este, de mulți ani, un brand care nu merita, în nici-un caz, să dispară, ci chiar să se extindă. Acum și pe Facebook, astfel încît creatorii și beneficiarii inițiativelor educaționale din zona educației adulților să converseze și mai cu spor :) Florentina Anghel e acolo, Andreea Samoilă e acolo, împreună cu o mulțime de beneficiari ai sub-programului care au construit, din 2000 încoace, o comunitate remarcabilă - deci n-are cum să nu meargă :)

*** Sînt pe Facebook din (martie) 2007. Știu (sigur!) că mișcarea asta se putea petrece și mai devreme. Dar niște considerații legate de acumularea unei mase critice de utilizatori pe Facebook, precum și de contextul tranziției la Erasmus+, m-a și ne-a făcut să așteptăm acest moment. Așa să știți !