Monday, September 30, 2013

săptămîna bloggerului chibzuit: ziua 7 - ultimul exces?


Iată că s-a încheiat și săptămîna bloggerului chibzuit - un experiment generat de o provocare (leapșă?) de la Chinezu. 

Iar Ziua 7, duminică 29 septembrie a arătat așa:
* 0 RON ! ZERO ! 

Am trișat puțin, recunosc: de pildă, sîmbătă mi-am luat țigări și pentru duminică, pentru că știam că duminică va ploua toată ziulica, n-o să am chef să ies din casă și, oricum, aveam de terminat chestii în legătură cu raportul final pentru proiectul Mediascapes

Am trișat și un pic mai mult, pentru că provocarea asta a venit și am acceptat-o fix într-o săptămînă de 'chibzuială' maximă. 
În primul rînd, una în care aveam de lucru pe brînci. 
Apoi, una în care aveam, deja, chestii de mîncare prin casă - în duminica anterioară venisem eu însumi, de la Focșani, cu o cobiliță de chestii, iar marți s-a întors, tot de la Focșani, și 'sub-chiriașa' mea, Emma, cu un rucsac de de-ale gurii, unul din acela, de student care se aprovizionează, o dată pe lună, de acasă.
În fine, a fost o săptămînă în care știam că principalele mele cheltuieli vor consta în aducerea telefonului și a tuturor 'utilităților' la zi, în așteptarea unei zile de luni 30 septembrie în care n-o să am o sumă mai mare pentru o plată absolut necesară...

Deci, într-o săptămînă, am cheltuit:
* 1100 RON - care s-au dus la bănci (foarte chibzuit am fost, dar nu intru în detalii la capitolul ăsta)
* 791 RON - plăți utilități
* 335.75 RON și 24.80 RON - să le spunem work-related expenses (telefon și Google storage)
* 98.91 RON - mîncare
* 16 RON - bere
* 2.5 RON - o gazetă
și...
țigările... Într-o săptămînă stressantă peste poate am cheltuit pe țigări 180.40 RON !!!

Acum niște ani, într-o zi în care nu am fumat decît o țigară jumate, m-am speriat mai tare și am ajuns la un prieten medic care m-a trecut printr-un set de analize, ocazie cu care am făcut și o radiografie pulmonară. 
M-am uitat la radiografie minute în șir. Arăta ok. După ani de fumat serios, arăta ok. Acela a fost un moment în care puteam s-o iau în orice direcție: puteam să-mi spun că plămînii mei arată ok după atîta fumat, deci, dacă mă las atunci, sînt 'salvat'; sau puteam să-mi spun că plămînii mei arată ok după atîta fumat, deci se poate :) A doua zi discutam cu un psiholog care mi-a confirmat că, dacă am impresia că fumatul îmi face rău o să-mi facă rău și dacă sînt convins că fumatul îmi face bine o să-mi facă bine (mă rog, de fapt 'binele' pe care contez). Așa că am continuat să fumez.

Sigur că fac excese: de stress, de țigări și, firește, de bani cheltuiți pe țigări :) Dar, pentru că în luna asta care se încheie astăzi, peste tot în lume se sărbătorește Luna Inimii, m-am gîndit că n-ar fi rău să recomand și altora să-și facă un control de rutină a colesterolului (care a fost disponibil gratuit toată luna septembrie în clinicile Medsana), pentru că verificarea colesterolului este un prim pas prin care îți poți da seama dacă inima ta este sănătoasă sau nu. 


   
Probabil că am și eu un colesterol de ne-pomenit. Dar vestea bună e că țigările pe care le-am fumat săptămîna trecută sînt niște țigări mai slabe (și mai ieftine) decît cele pe care le fumez de obicei - operațiune care reprezintă etapa a doua a unui plan în 4-5 pași de a o lăsa mai ușor cu fumatul. Urați-mi baftă !


No comments :

Post a Comment