Sunday, February 13, 2011

la revedere, nokia :(


Sînt utilizator de telefon mobil din 1997. Nu m-am repezit să devin abonat nici în aprilie (cînd a ieșit pe piață Connex), nici în mai (cînd au reușit și cei de la Dialog să recupereze o parte din startul furat de competitori). Am așteptat pînă în august, cînd mi-a adus cineva din Norvegia primul telefon - un Panasonic gigantic. Panasonicul mi s-a furat repede, și altcineva (chiar un prieten care lucra la Connex) mi-a pasat un Ericsson (fără Sony, pe-atunci). Cam aproape doi ani și 4-5 acumulatori noi mai tîrziu, m-am descotorosit și de acest al doilea telefon și am adoptat Nokia - lîngă care am rămas pînă în ziua de azi. Sau ar trebui spus 'de alaltăieri'...?

Nu e ca și cum m-aș fi așteptat ca Stephen Elop, CEO-ul de la Nokia, să anunțe, vineri 11 februarie, că Nokia abandonează Symbian în favoarea Android. Am sperat asta, firește - dar, 'în adîncul sufletului meu', știam că așa ceva nu e posibil.
În primul rînd, știam că Elop a venit la Nokia după mai bine de doi ani jumate la Microsoft, ca Head of the Business Division. Dar tot m-a păcălit puțin memo-ul său intern, scăpat în media la începutul săptămînii trecute, în care nu se plînge doar de lentoarea cu care Nokia s-a mișcat, în ultimii trei ani, față de Apple, Android și China, ci constată că întreaga abordare a Nokia a dat chix. Zice Elop:
The battle of devices has now become a war of ecosystems, where ecosystems include not only the hardware and software of the device, but developers, applications, ecommerce, advertising, search, social applications, location-based services, unified communications and many other things. Our competitors aren't taking our market share with devices; they are taking our market share with an entire ecosystem. This means we're going to have to decide how we either build, catalyse or join an ecosystem. 
De-acum se știe: Nokia a optat pentru 'catalizarea' Windows Phone 7, încheind un parteneriat strategic cu Microsoft și pregătind Al Treilea Ecosistem. Comentatorii încă se exprimă, și încă nu avem un curent de opinie majoritar - deși sintagma 'ultima șansă a Nokia' cu referire la această soluție cîștigă teren. Acuma, sincer vorbind, nici eu nu prea credeam că un copil-minune ca Nokia s-ar fi putut resemna să fie unul din (de-acum) mulții producători de aparate care folosesc Android. Ei zic că nu vor fi nici 'just [...] another Windows Phone OEM', dat fiind că parteneriatul le permite să intervină funcțional în dezvoltarea Windows Phone 7. În plus, acest pas le-ar putea asigura celor de la Nokia o împrietenire cu piața din SUA, unde aceștia n-au dus-o prea bine niciodată. Dar marele paradox este că Elop tocmai căinase Nokia pentru o lentoare excesivă în ceea a se adapta evoluției foarte rapide, din ultimii 2-3 ani, de pe piața telefoniei mobile - or acest pas trimite Nokia înapoi la momentul 2008, cînd și-a încercat norocul cu Symbian. E, deci, ceva în neregulă: recunoști că ești lent, dar preferi s-o iei de la 0, și anume mai dîndu-le competitorilor avans încă doi ani pe lîngă cei 3-4 deja contabilizați ? Hmmm...
Oricum, cenușa pusă în capul Nokia nu s-a oprit aici. Lansarea acestei noi direcții în viața Nokia a inclus și un omagiu surprinzător la adresa competitorilor de la Apple :) Adrian Boioglu s-a prins printre primii că filmulețul Nokia de prezentare al anunțului de parteneriat nu numai că e editat în iMovie, dar și folosește, în coloana sonoră, Pendulum - un Apple Loop gratuit care vine la pachet cu iMovie. Politicoși finlandezi !