Saturday, March 28, 2020

#AsteaAsaSeFac - S01E01

În martie am fost pe străzi[le Bucureștiului] în fiecare zi - din motive, hmmm, profesionale. Și dacă lunea și marțea trecută, în primele două zile de stare de urgență, mi-au amintit brusc de un reportaj pe care îl publicasem în vara lui '89, Cea mai minunată stațiune estivală din lume, spre sfârșitul săptămânii s-a ales praful de oda pe care o ridicasem acestui oraș brusc depoluat și dezaglomerat, lumea a reînceput să iasă pe străzi.
Apoi a venit runda a doua de restricții, praful cu pricina s-a evaporat, iar Bucureștiul a început să semene, pe toată durata zilei, cu orașul acela al meu despre care am tot glumit că seamănă cu un oraș din Germania - și anume în sensul că 'se închide' la 6 p.m.
Cu excepția sirenelor ambulanțelor. Nu se aud cine știe ce păsărele, nu se aude lătratul câinilor ca la țară - numai sirenele ambulanțelor.   

Am fost pe străzi[le Bucureștiului] în fiecare zi echipat foarte responsabil: cu mănuși ca să nu ating clanțe, butoane de lift și alte uși, precum și cu mască - pentru că, în acest București inedit, aerul este atât de curat și eu atât de neobișnuit cu el încât mai tușesc din când în când. Cu astea și cu o dezinfectare adecvată la reîntoarcerea acasă, ieșitul pe stradă e administrabil. Marea problemă, mai ales într-un oraș ca Bucureștiul, este, însă, ceea ce numesc oficialitățile 'distanțarea socială' - pentru că evitarea contactului direct cu alții este crucială. 
Mai greu să faci asta, totuși, atunci când ești nevoit să ieși la cumpărături. În acest context, fondatorul BlogalInitiative.ro, Cristian China-Birta, a lansat „Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona”, în cadrul inițiativei #AsteaAsaSeFac, prin care îndeamnă lumea să adopte un comportament responsabil la cumpărături. Iată-le:

Și să luăm pe rând, zic...

Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.

Orice ieșire la distanță mare de casă implică multiplicarea ieșită de sub control a suprafețelor pe care le atingi pe parcursul acestei expediții. Chiar dacă pleci cu propria mașină, atingi suprafețe exterioare și interioare ale mașinii care n-au cum să fie dezinfectate eficient. Iar un drum cu transportul public implică, în plus, posibile contacte fizice involuntare pe care nu ți le doreai nici cu șase luni în urmă, darămite acum. Așa că hai la magazinul acela de proximitate - gândește-te și la faptul că, în felul ăsta, te poți simți bine și pentru că susții, la vreme de criză, un comerciant local. Mă rog, nu că, în București, n-ai găsi un Mega cam din 300 în 300 de metri, numa' zic... 

Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie.

Ai ratat iureșul de acum două săptămâni, marea bătălie pentru hârtie igienică ? Nu-i nimic, stocurile s-au refăcut și acum lucrurile stau ok, deci merge să ieși doar o dată la două zile. Și dacă îți reamintești că pâinea e plină de carbohidrați și de gluten (deci, te îngrașă, da?) ai putea să ieși doar o dată la trei zile.  

Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți.

Magazinul 'din vecini' e mic, că de aia e 'din vecini'. În consecință, fă cumva să intrați pe rând, ca să nu vă dați coate într-un spațiu închis. Ai idee cu ce viteză sunt proiectați, în jur, stropii unui strănut ? Cei aproape o sută de mii (pe bune!) de stropi ? Cu până la 150 de kilometri pe oră - asta am găsit eu aici, unde sunt și date similare despre tuse... 

Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții.

Știu, poate ai deja mănuși. Dar mănușile alea au fost deja afară, la joacă, au atins clanțe și mânere - pe când cele din magazin nu.

Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna. 

Poate mă repet, o dată la trei zile nu-i așa traumatic.

Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși.

Niciodată până acum banii cash n-au fost mai periculoși :) Și anume ai noștri, ăia de plastic, cu care ne lăudăm atâta la prietenii din străinătate. Și dacă tot folosești cardul contactless pe care l-ai dezinfectat acasă, e bine să nu uiți că contactless înseamnă chiar 'fără contact' - deci NU e nevoie să-l lipești de POS, de cititorul de card ! 

Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.

Pe asta cu spălatul pe mâini cu apă și săpun ai auzit-o pe toate canalele posibile - așa că nu mai adaug decât că, dacă ești vreun Monk, folosește spirt sau alcool de peste 70 de grade.

Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.
No comment, toată lumea spune că telefonul mobil e unul din cele mai murdare obiecte din univers, putând găzdui circa 10000 de bacterii pe centimetru pătrat ! Dacă nici de pandemia asta nu te conving să-l dezinfectezi periodic, nu știu când te-aș mai putea convinge...

Deocamdată atât. Ai grijă de tine - acum, o datorie cetățenească, casăzicașa ! 



No comments :

Post a Comment